Zadnje teme

Участта на българите от Западните покрайнини

Ići dole

Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od valli taj 4th April 2011, 10:06 am

„Статията във вестник „Прес” от 5 декември тази година „Ударил българин на българин” (единственото точно е само заглавието) познавачите на положението в Босилеград прочетоха и като „Скарай и владей”. Като един от „шепата националисти” (защо се вдига толкова шум, ако наистина сме толкова незначителни?), като човек, който бе цитиран в статията и чиято снимка на къщата с постерите на македонски революционери бе приложена към нея от автора Михаило Меденица, искам да попитам защо екипът на „Прес” не потропа на вратата ми, за да им обясня защо сложих тия постери, сред които се намира и портретът на Владо Черноземски, извършил атентата срещу крал Александър (другите снимки са на Мара Бунева, Тодор Александров, Иван Михайлов и Менча Кърничева, б. р.). Сложих ги същия ден, когато в Сурдулица бе открита паметната костница на „жертвите на българските окупатори” в двора на Техническото училище, с намерението да предупредя как един национализъм може да предизвика друг. Изглежда никой не е разбрал това послание, защото след известно време получих призовка от полицията във Враня, където бях разпитан по наказателно дело за „предизвикване на национална, расова (?!) и религиозна омраза и нетърпимост” и то по донос на свещеника от СПЦ Миодраг Драшко!

Разпитаха ме за петте постера на македонските революционери, с които се гордея и които са съставна част от моята идентичност, питаха ме също защо съм бил в село Извор и защо съм чествал 24 май и защо на къщата ми има българско знаме. А аз ще кажа, че живея на изконно българска земя и чувствата са ми такива, каквито са. Но съм сигурен, че и до ден-днешен никой не е поискал отговорност от авторите на „фабриката за произвеждане на омраза към българите”, като тези на паметната костница в Сурдулица, построена с патетични журналистически статии , озаглавени „Ден когато е плакала кралица Мария”, „Сърдят се, че са убивали” и пр. Да не мислите, че майките в Македония, в Босилеград и Цариброд са пеели, когато крал Александър е убивал синовете им в името на Велика Сърбия?

Симптоматично е, че някои сръбски медии поискаха изявления от братята Димитър и Владко Стойневи, които защитават „сръбските интереси” в Босилеград. Ако Сърбия разчита „сръбството” в Босилеград да бъде защитено от Владко Стойнев, тежко й и горко. Защото той бе представен като „бивш” полицай, но бе премълчано, че е изгонен от работа заради злоупотреба със служебното си положение и е осъден на година и половина затвор. Същият този господин през 2003 г. се жалеше пред Хелзингския комитет за защита на правата на българите, че са му застрашени човешките права, твърдейки, че това е „може би и на национална основа”. Сега той говори за „контрамитинг” от всичко на всичко трима души с по няколко висящи дела, които някой нарочно държи в чекмеджето, за да ги използва точно за такива „патриотични” цели, когато трябва да се разнася сръбското знаме през Босилеград със скандирания: „Сърбия, Сърбия”, за да се сплашат другите! Няма да се изненадам и ако на г-н Стойнев опростят наказанието заради такива заслуги в защитата на „сръбството” в Босилеград. Тежко и горко на държавата Сърбия с тия и такива „сърби”. Тежко и горко на такава Сърбия, в която свещениците, вместо да се занимават с духовното възпитание на вярващите, пишат доноси на държавна сигурност и прокуратурата срещу тях.

Симптоматично е и че в статията сте публикували изявление на братовчедката ми Анка Дойчинова, която казва: „Всичко, което имат, създадоха от Сърбия и в Сърбия и пак им не е добре. Срамно е това, което правят (има се предвид протестите на българите, б. р.). Манипулират с децата. Вместо да им предложат някаква перспектива и по-добро бъдеще, те ги зареждат със зла кръв към държавата, в която живеят”. Скъпа ми братовчедке, именно аз и съпругата ми поехме грижите за две деца, които бащите им – сърби-авантюристи, ги изоставиха. Моят син Александър Димитров, заедно с нас, е в основата на вероятно най-хуманното културно мероприятие с което се прочу нашия град – Великденския фестивал, на който посрещаме деца от цяла Сърбия и всички съседни страни. Именно ние бяхме в основата на създаването на Културно-информационния център в Босилеград, благодарение на който стотици деца ползват безплатни почивки на Черноморието, учат безплатно в българските университети, гледат безплатни концерти, пътуват на почти безплатни екскурзии и какво ли още не! Нашето семейство е в основата на изграждането на ТВ „Кодал”, благодарение на която гражданите на Босилеград имаха възможност да видят света по един друг начин, нищо че най-нахално ни изгониха после оттам. А що се касае за тов,а което сме създали, то е плод на способността на съпругата ми и на мен и на трудолюбието, което притежаваме и сме го постигнали с денонощна работа по Германия, бивша Югославия, Косово и т. н. Лично аз много съм изстрадал от Република Сърбия, бит съм още на 16 години от петима жандарми и перманентно и до ден днешен с измислени доноси и съдопроизводства ме осъждат без вина, само и само да се откажа от борбата за по-добро бъдеще на ония, които се чувстват българи в Западните покрайнини.

Можем обаче да си поговорим за „злата кръв” на ония, които години наред, отровени със сръбски шовинизъм, ни измъчват на границата при внасянето на Великденските и Коледните подаръци за децата. Как не се сетихте да попитате г-жа Дойчинова как съчетава българското си гражданство с членството си в Сръбската радикална партия и кое от тия две неща е по-важно за нея?

Това, за което наистина трябва да се говори, е положението и правата на българите в Сърбия и особено в Босилеградска община. С подзаглавието „Не сме обезправени, Сърбия е наша страна и имаме само два проблема – безработица и сиромашия“ вие се приближихте до същността на проблема: безработицата и сиромашията водят до духовна беда и озлобление, което е причината за всичко лошо, случващо се тук. Но и безработицата и сиромашията си имат майка – политиката на великосръбския национализъм към българите, изпълнена с шовинистична омраза, съзнателно възпитавана в сръбския народ с десетилетия и векове. Алармирането на българската, сръбската и европейската общественост и разговор за реалните проблеми на българското малцинство и тяхното решаване могат да бъдат в интерес както на сръбско-българските отношения, така и на членството на Сърбия в ЕС. Вместо това, продължават мантрите за „застрашаването на териториалната цялост и Конституционното устройство”, крясъци за териториалните претенции на България и „сърбуването” на разни съмнителни типове, на които „Сърбия е единственото отечество”.
Вестник "Десант" 31.03.2011.
avatar
valli
stariji član
stariji član

Broj poruka : 279
Points : 349
Datum upisa : 20.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od bubbby taj 8th April 2011, 9:45 pm

Pa dosta vece stuja propagandu dosadi i narodu i bogu

bubbby
Respektabilan član
Respektabilan član

Broj poruka : 436
Points : 500
Datum upisa : 08.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od Ancika taj 22nd April 2011, 4:09 pm

"Но и безработицата и сиромашията си имат майка – политиката на великосръбския национализъм към българите, изпълнена с шовинистична омраза, съзнателно възпитавана в сръбския народ с десетилетия и векове."
Да кажеш такова нещо за страна в която, според неофициални данни, има повече от милион безработни, е направо глупост. В цялата страна има сиромаштия и безработица, не само в Цариброд и в Босилеград. Ако толкова много те боли, че миналата година върнаха привържениците на Сидеров от границата, тогава наистина не знам какво да ти кажа като имам предвид, че повечето от нас дето пишем тук знаем каква е неговата идеология. Ти можеш да лепиш плакати (не постери, щото това не е българска дума) където си искаш и каквито си искаш, но, тъй като водиш такава писмена пропаганда както тук, във форума, никой няма да те разбере правилно с каква цел си сложил тези плакати, каквото и да говориш.

Ancika
član
član

Broj poruka : 113
Points : 147
Datum upisa : 11.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od valli taj 23rd April 2011, 8:18 pm

Плакатите ги е поставил един българин от Босилеград, като протест на поставянето на костница на загинали войници в двора на едно училище в Сурдулица мисля, че беше.
avatar
valli
stariji član
stariji član

Broj poruka : 279
Points : 349
Datum upisa : 20.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od Mary taj 6th Juli 2011, 2:51 pm

Из [You must be registered and logged in to see this link.]

"...В конференцията взеха участие изявени представители на българските организации в Западните покрайнини, както и доказали се радетели на българската кауза от България. От Западните покрайнини тази година бяхме аз, Иван Николов и Илия Момчилов. От България присъстваха д-р Валентин Янев, доц. Лозан Митев, редакторът на сп. “България–Македония” Иван Николов, историкът от Кюстендил Ангел Джонев, богословът Иво Янев и диригентът Георги Гичев, адв. Георги Челебиев, Анета Иванова от Гимназията по класически езици в София, която е омъжена за босилеградския българин, поет и общественик Радко Стоянчов, Ангел Пелтеков от Русе ни поднесе фрапиращи факти за ролята на църквата след 1944 г. и нейното безхаберие по отношение на някогашните си епархии в Западните покрайнини. Д-р Ноеми Стоичкова имаше доклад, посветен на поета Емануил Попдимитров, който е роден в село Груинци, Босилеградско, но който не е само поет и писател, а и борец за каузата на българите в Западните покрайнини. Вече има предложение в Борисовата градина да бъде предоставено място за построяване на паметник на Емануил Попдимитров, доказан българолюбец, поет, философ, преводач и правозащитник.

[...]

- Докога нашите сънародници в Западните покрайнини ще бъдат заложници на някакви “по-висши политически цели и съображения? Не могат ли да бъдат поне “разменна монета” (с извинение на грубия израз), когато стане дума за подкрепата на България за членство на Сърбия в Европейския съюз?
- Те винаги са били “разменна монета” и заложници на политическите интриги и дипломатическото задкулисие. България като че ли все още носи комплекса от Ньойския договор, чиито жертви сме ние. След 1919 г. държавата е била в такава ситуация, че не е можела почти нищо да направи за тези несправедливо пожертвани българи. Ние сме изкупителната жертва от Първата световна война. И с основание моите сънародници обвиняват държавата майка в мащехинското си отношения към тях. А мащехинството идва от липсата на силни и достойни политици. Вместо категорична и ясна национална политика, ние имаме абдикация от националните ни интереси, особено сред българските общности на Балканите. Така е било и преди 1941 г., така е било и след 9 септември 1944 г., когато генерал Славчо Трънски заплашва в Цариброд българите с “габрова тояга”, защото не искали повече да живеят в границите на Сърбия. А както виждате, така е и след 1990 г., когато от българо-сръбските отношения произлезе опасността да бъде създадена “шопска нация” и “шопски език” и когато от български език на “шопски” на Царибродската сцена беше поставена пиесата на българския класик Стефан Костов “Женско царство”. И сега положението с нищо не е по-розово – подкрепя се Сърбия за членството й в ЕС, а същевременно се затварят очите пред все по-намаляващия брой на българите в Западните покрайнини! Това е позор, от който вместо да се срамуват, политиците ни увещават колко ще ни бъде хубаво в Сърбия, когато един ден тя стане член на ЕС! А какво, ако не стане, или ако нещо се случи с ЕС!? Нали Гърция е член на ЕС! Защо продължава да погазва правата на нашите сънародници там? Защо в Гърция никой не смее да се изяви като българин!? И по тези въпроси се мълчи, разбира се, неслучайно!

- Тежкото социално, икономическо, културно и духовно положение на сънародниците ни е предпоставка не само за съпротива срещу сръбската политика, но представлява и “добра” хранителна среда за поява на криминална престъпност. Забелязва ли се такава тенденция?
- През последните 20 години в Западните покрайнини беше създадена благородна почва за всевъзможен сенчест бизнес – от трафик на гориво по време на югоембаргото до трафик на наркотици, на контрабандна стока от всякакво естество до трафик на цигари. В последния участваха като “мулета” и малки деца. По време на войните в бивша Югославия през Цариброд минаваха цистерни с нефт и гориво, с влаковеете се прекарваше между другото и оръжие, наркотици, контрабандна стока. Градът ни се намира на такова място, че не можеше да остане извън полезрението на сръбските тайни служби. Те по едно време даже създадоха клон на партията на известният сръбски военнопрестъпник Желко Ражнатович-Аркан. В Погановския манастир беше открит руски военнопрестъпник, издирван от Интерпол, участвал във войната в Босна на страна на босненските сърби. До приемането на България в ЕС през ГКПП Калотина-Градини процъфтяваше трафик на цигари. Същият не е спрял до днес, само че формите на контрабандата са станали по-различни. Качете се на международния влак, който не знам защо се нарича “международен”, и слезте на Царибродската гара. Ще видите, че контрабандата на цигари не спира. И как в една такава объркана ситуация някой ще се бори за език, култура, човешки права и свободи!? Всичко е чалга, контрабанда и политическа извратеност."

Mary
taze član
taze član

Broj poruka : 8
Points : 8
Datum upisa : 19.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od bubbby taj 6th Juli 2011, 9:39 pm

Sve je tova ubavo ama ja ipak nemogu da razberem za koju kauzu govorite i zakvo se borite , ja razbiram kvo znaci covek da je ugrozen i da su mu uskracena prava ama vije mlatite praznu slamu samo i pribirate parete i palite narod bezveze. E ako mi nekoj kaze da su Zdenka ,Sukarev i Capa ugrozeni i bili maltretirani od udbu ili koju idaje organizaciju ...stvarno je smesno .Istina ima tekvija coveci , osetili ga dosta samo sto oni nesmeju da pisnu , a vije sto lajete tuka ste imucno mnogo podobre i sva vrata su vi otvorena i dzepove p´lni....Mezdu drugoto i od patriotite tj borcite za BG kauzutu su umesani u teja mutne radnje prez devedesete ...gorivoto i cigarete nesu nista pred onova koje oni raboteose...tova je sitna para i golem tovar, radeose malak tovar za goleme pare...

bubbby
Respektabilan član
Respektabilan član

Broj poruka : 436
Points : 500
Datum upisa : 08.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od diskutant taj 7th Juli 2011, 8:50 am

Pošto bubby ima sva prava i ravnopravan je gradjanin, evo jedne vesti samo za njega. Klasičan primer "davanja prava bugarskoj nacionalnoj manjini".

"Ministarstvo zdravlja krajem juna najavilo je zatvaranje stacionara u 16 domova zdravlja u Srbiji, među kojima je i onaj u Dimitrovgradu. Stacionar Doma zdravlja u Dimitrovgradu ima 10 postelja i 12 zaposlenih, a godišnje zbrine 430 pacijenata, uglavnom hroničnih bolesnika ili lakše obolelih osoba."

"DIMITROVGRAD - Zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Vasil Velčev izjavio je da će lokalna samouprava učiniti sve da spreči zatvaranje stacionara u Domu zdravlja u tom gradu.

Velčev je rekao da je Dimitrovgrad pogranična opština i da je stacionar potreban stanovništvu, posebno iz udaljenih sela.

Direktor Doma zdravlja u Dimitrovgradu Bojan Davitkov rekao je da je zbog najave zatvaranja stacionara u Dimitrovgradu zatražen sastanak sa ministrom zdravlja Zoranom Stankovićem. On je kazao da stacionare imaju uglavnom domovi zdravlja u nerazvijenim opštinama i pograničnim područjima udaljenim od bolnica."

Šta će bugarima stacionar? Moraju li da se leče stanovnici udaljenih sela? Ovako će se lakše i brže preseliti na onaj svet. Dragi sunarodnici uživajte u pravima koje imate!

avatar
diskutant
Moderator
Moderator

Broj poruka : 462
Points : 570
Datum upisa : 09.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od bubbby taj 7th Juli 2011, 4:41 pm

Diskutante lepo pise tamo 16 stacionara u Srbiji ,ako pisese samo stacionar u Caribrod onda je tova druga prica.T´gaj mozes da govoris teka.T´gaj moze da kazes da je sve okrenuto prema nastu manjinu.

bubbby
Respektabilan član
Respektabilan član

Broj poruka : 436
Points : 500
Datum upisa : 08.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od diskutant taj 7th Juli 2011, 8:22 pm

A da se kladimo da če odi tija "16 po Srbiji" budu našijat i još dva tri zaleteli po rubnim delovima Srbije, da ne kažem manjinski?
avatar
diskutant
Moderator
Moderator

Broj poruka : 462
Points : 570
Datum upisa : 09.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od bubbby taj 7th Juli 2011, 9:43 pm

Sigurno ,ali to ne znaci da je sve upereno protiv BG manjinu,ali tova je resenje na nekojeg ministra iz vladajucu stranku da se smanje razhodi i da se pribiru pare u dzep po demokratsci nacin, nema nista na nacionalnu osnovu jer su 16 ne jdan-dva.Nesmeju demokratete da maltretiraju nastu manjinu jer oni devedesetih doodeose na casove demokratije u Sofiju.Svaku nedelju po dva d´na, ada ne ti govorim deka i Taci doodese na casove snji.Ako mislis da govorim gluposti pitaj Andjela Citinog.Ne slucajno na tvojtu temu "Placi Srbijo"te pita cija je tova sahrana.Na dan smrti na Milosevica ti pustas sahranu na Djindjica.....coveka od koga se je otkazal rodjeni basta (oficir)jer je sin mu stanul zapadni spijun....A imamo dosta od Demokratsku u Caribrod pa bi trebalo malko da si mrdnu zadnjicete i tova moze da se zavrsi pozitivno , a imamo i Zdenku za Helzinsci komitet pa da naprave nesta za teja pare sto dobiju a ne samo da laju i si pribiru parete bez da prave nista...

bubbby
Respektabilan član
Respektabilan član

Broj poruka : 436
Points : 500
Datum upisa : 08.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od bubbby taj 7th Juli 2011, 10:11 pm

Temata je ucasta na b´lgarite ot Zapadnalnite pokrajnini.Kazi mi Diskutante kolko nova ,izmisljena radna mesta su u opstinu kolko maticara imamo , kolko drudji , kvo se desava u lovackoto drustvo, kve su teja promene, ko nekoji si prave kvo oce,deka su srnete i jelenite sto imase po caribrodsko , sto lovokradica je predsednik lovackog,i sto njegovite se nabutase u opstinu bez da ima potrebe zatova,e ka si odgovoris na taja pitanja ce razberes sto zatvaru stacionarat, tamo nema finansovi interesi trebe se dava ,a ne da se sabira. Zalosno ali istina tekvija su covecite u opstinu ...

bubbby
Respektabilan član
Respektabilan član

Broj poruka : 436
Points : 500
Datum upisa : 08.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od diskutant taj 8th Juli 2011, 9:43 am

Tebi sine nema pomoći. Na žalost zbog takvih smo stigli do ovde gde smo sad u poslednjih 20 godina. Kvalifikovanje Djindjića kao zapadnog špijuna i navodjenje "pikanterija" koje znaš iz "pozdanih izvora" govore više o tvojim skromnim intelektualnim i mentalnim mogućnostima nego o onima o kojima pišeš. Medjutim svi imaju pravo da žive svoj život. Uživaj, zabavljaj se, glasaj za Zvezu Granda, i povremeno pročitaj neku knjigu...
p.s. Da ne misliš da sam bezdušan, ja saosećam sa tobom zbog nestanka tvog lidera koji trune "pod lipom".
avatar
diskutant
Moderator
Moderator

Broj poruka : 462
Points : 570
Datum upisa : 09.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od bubbby taj 8th Juli 2011, 10:01 pm

Haha Diskutante sigurno si mnogo nervozan cim pravis pravopisne gresce, ajde ja nesam coveka da te ispravljam,imamo si na forumat coveka sto ispravlja pravopisne gresce i ocenjuje intelektualne sposobnosti......

bubbby
Respektabilan član
Respektabilan član

Broj poruka : 436
Points : 500
Datum upisa : 08.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od diskutant taj 8th Juli 2011, 10:12 pm

Maltretirao te otac u detinjstvu?
avatar
diskutant
Moderator
Moderator

Broj poruka : 462
Points : 570
Datum upisa : 09.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od bubbby taj 8th Juli 2011, 10:39 pm

E dragi moj diskutante, nas intelektualce, naj nakraj si rece kompleksite . Ja misleo predi tova da ti kazem da si iskompleksirana licnost ama ti sam si ga kaza. Zalosno je sto se gordejes da si visist s odlican prosek, ti si iskompleksiran mnogo ,kosto kazes imal si tesko detinjstvo. Ja nesam , mnogo dobre sam si zivejal ,bastami bese mnogo dobar covek i slobodu koju sam imal ,nikoj od moju generaciju neje imal.Ja sam srednjoskolac partijsci neorjentisan, van politike sam, al´odstranu gledam kvo se desava.A ti posto si ucen covek (sigurno na silu su te karali da zavrsis nesto ,da budes nekoj jedan dan , bubal si samo tova i za realnostu si ogranicen) odgovori si sam sto zatvaru stacionarat u Caribrod.

bubbby
Respektabilan član
Respektabilan član

Broj poruka : 436
Points : 500
Datum upisa : 08.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od skeleton taj 9th Juli 2011, 10:38 am

@diskutant
Što uopšte pokušavaš da vodiš dijalog za teme ko što su prava na malcinstvoto s čoveci koji i ne znaju kvo su, koji se diplomirali na temu "deka su srnete i jelenite sto imase po caribrodsko , sto lovokradica je predsednik lovackog,i sto njegovite se nabutase u opstinu". Jednostavno s tekvija se ne spori. I on i travellinghope su si na jednu akl na koju su si, i nji je mnogo ubavo i mnogo dobre. Na svak forum ima članovi s koji se može polemiše i bolšenstvo onija koji mlate. Ako mogu da predložim na admina da napraji grupe deka može čoveci da polemišu na odredjene teme i da ne može tam da budu svi. Tova ima na forumi. Ovaka, od mlatenje se svaka tema razvodnjava i ne liči na ništa. Ima oblast SVAŠTARA pa neka mlate tamo.
avatar
skeleton
Moderator
Moderator

Broj poruka : 483
Points : 573
Datum upisa : 17.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od Admin taj 9th Juli 2011, 11:44 am

A neje li vi malko žega da se karate?
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 131
Points : 201
Datum upisa : 08.02.2011

http://caribrod.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Участта на българите от Западните покрайнини

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu